Kas tad tajā “kontaktlēcu ūdenī” ir tik īpašs ;)

#

Lielākā daļa kontaktlēcu lietotāju ir pazīstami ar to kopšanas šķīduma pudelīti un ikdienas kontakltlēcu kopšanas kārtību. Mums viss šķita pašsaprotami, līdz kāda kliente pajautātāja, kas tad tajā “kontaktlēcu ūdenī” ir tik īpašs un kāpēc nevar iztikt ar fizioloģisko šķīdumu vai tīru ūdeni?

Lai atbildētu uz šo jautājumu, vispirms jāsaprot, kādas funkcijas ir nepieciešams nodrošināt, lai kontaktlēcu lietošana būtu patīkama un droša acīm. Tātad, valkājot kontaktlēcas:

  • jābūt labai redzei, ko nodrošina tīra un nebojāta lēca;
  • jāsargā acis no dažādām infekcijām, ko nodrošina laba dezinfekcija;
  • jābūt komfortam visas dienas garumā, ko nodrošina mitrināšana un skābekļa piesaiste.

Lai izpildītu šos noacījumus, konatktlēcas var kopt divos veidos:

  • ar ūdeņraža peroksīda sistēmu;
  • ar ķīmisko sistēmu jeb jau ierasto kontaktlēcu kopšanas šķīdumu.

Ūdeņraža peroksīda sistēma ir mazāk populāra, taču nodrošina visstiprāko kontaktlēcu dezinfekciju. Pareizi lietota, tā ir arī draudzīgākā metode acs virsmai, jo, pēc tam, kad kontaktlēca tiek nodezinficēta, peroksīds sadalās ūdenī un skābeklī, kas ir pilnīgi nekaitīgs acs virsmai. Taču, lietojot šo kopšanas sistēmu, ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo pirms kontaktlēca tiek izņemta no šķīduma un ielikta acī,  vienmēr ir obligāti jānogaida, kamēr peroksīds pilnībā izreaģē un tas prasa ne mazāk kā 5 – 6 stundas.  Tāpat, šim šķīdumam obligāti ir jālieto īpaši, tam speciāli pielāgots kontaktlēcu konteineris, lai šķīdums varētu izreaģēt.  Ja tas netiek ievērots, kā arī ja jebkādā veidā šķīdums, kas nav izreaģējis, tiek acī, tas var radīt nepatīkamu graušanas sajūtu vai pat acs virsmas apdegumus. Taču, lai arī šī kopšanas sistēma prasa stingri ievērot visus lietošanas nosacījumus, šis šķīdums ļoti labi piemērots jaunās paaudzes silikona hidrogēla kontakltēcu kopšanai.

Ķīmiskās sistēmas izmantošana agrāk bija daudz piņķerīgāka, jo bija nepieciešamas vairākas pudelītes - šķīdums, kur uzturēt kontaktlēcu mitru un kurā skalot tās, spēciālas ziepes, ar kurām mazgāt lēcas, un īpašas tabletes, kas dezinficē un atbrīvo lēcas no potenciālajiem slimību izraisošiem mikroorganismiem.

Šobrīd to nodrošina multifunkcionāklie kontaktlēcu kopšanas līdzekļi - viena šķīduma pudelīte nodrošina visas nepieciešamās kontaktlēcas kopšanas un uzglabāšanas funkcijas. To pamatā ir izotonisks šķīdums, kas tiešām līdzinās fizioloģiskajam šķīdumam, taču tam pievienotas vēl citas vielas, kas nepieciešamas lēcu kopšanai.

Viena no galvenajām sastāvdaļām ir dezinfektanti un konservanti - parasti sastāvā atradīsiet poliheksametilēna biguanīdu vai poliheksanīdu. Pievēršot uzmanību to koncentrācijai – 0,0001% -0,003% - skaidrs, ka vielas ir ārkārtīgi mazās devās un ne bez iemesla. Lai arī dezinfektanti labi strādā kā konservanti, šķīdinot mikroorganismu membrānas un neļaujot tiem savairoties, tomēr arī acs audiem tie ir toksiski. Tieši šī iemesla dēļ nedrīkst ļaut kontaktlēcu šķīdumam izžūt, jo tad šo vielu koncentrācija var pārsniegt pieļaujamās robežas. Un tā kā šī koncentrācija ir tik neliela, dezinfektanti nespēj nodrošināt aizsardzību pret infekciju izraisītājiem ilgāk par 3-4 mēnešiem. Šobrīd kontaktlēcu kopšanas līdzekļos tiek izmantoti arī jaunās paaudzes konservanti, kas saskarē ar gaisu sadalās par acij nekaitīgiem savienojumiem.

 

Otra pamatsastāvdaļa ir bufersistēmu veidojoši elementi, piemēram, borskābe vai dinātrija edetāts. Tie darbojas kā aizsargi un atkaļķotāji, padarot šķīdumu mīkstāku un piesaistot mikroorganismu membrānās esošos kālija un kalcija jonus. Tādējādi lēcas virsma tiek pasargāta no kaļķu nogulsnēm.

Trešā sastāvdaļa ir mitrinātāji un lubrikanti jeb ieeļļotāji, piemēram, hialuronāts. Tie padara lēcas virsmu gludāku un ļauj plakstiņam brīvi slīdēt pāri, neradot berzi. Ceturtā lielā satāvdaļa ir surfaktanti jeb lēcas virsmas aktivizētāji. Tie attīra lēcas virsmu un padara to piesaistīties spējīgu.

Katra ražotāja izaicinājums ir atrast acij mazāk kaitīgu konservantu, labāku mitinātāju un suraktantu sadarbību. Katrs ražotājs izmanto savu veiksmes formu, kā dēļ nedrīkst jaukt un mainīt šķīdumus uz vienas un tās pašas kontaktlēcas, jo to aktīvais sastāvs var izrādīties pārāk „aktīvs” acs audiem. Tādēļ atceries – ja runa ir par kontaktlēcu kopšanu, tad vietā ir teiciens “ netaisi bākā kokteili”.  

Ikviena multifunkcionālā kontakltēcu kopšanas līdzekļa pudelīte ir ilgstošu pētījumu un neatlaidīga darba rezultāts, lai nodrošinātu patīkamu kontaktlēcu valkāšanu un neapdraudētu acs veselību. Kombināciju, kas nodrošinās patīkamu, ilgstošu kontaktlēcu lietošanu un neapdraudēs acs veselību, vislabāk ieteiks optometrists. Bez redzes nozares speciālista konsultācijas šo draudzīgo pāri nevajadzētu izjaukt.

 

Ieva Rikena

Optometriste