Vai Tev ir cietās kontaktlēcas?

#

Optikas salonos jebkuram interesentam redzes speciālists piedāvās dažādu veidu MĪKSTĀS kontaktlēcas, un arī uz kontaktlēcu kopšanas līdzekļiem parasti norādīta informācija, ka tie lietojami visa veida MĪKSTAJĀM kontaktlēcām. Šeit rodas jautājums, vai mēdz būt arī CIETĀS kontaktlēcas, un kādos gadījumos tās izmanto?

Patiesībā ideja par cietajām kontaktlēcām pieder Leonardo da Vinči vēl 16. gs pašā sākumā, bet ļoti populāras tās kļuva pagājušā gadsimta vidū, kad kontaktlēcas sāka izgatavot no PMMA( polimetil-meta-akrilāta) jeb visiem labi pazīstamā organiskā stikla. Tās bija cietas un nelaida cauri skābekli, tāpēc nedrīkstēja ilgstoši palikt uz acs, lai acs audi nenonāktu skābekļa badā. Tām bija arī citi trūkumi - ilgs adaptācijas laiks, lēcas radītais kairinājums, liels risks lēcas pazaudēt strauji kustinot acis vai sportojot, kā arī lielā iespējamība svešķermenim pakļūt zem kontaktlēcas un radīt mehānisku acs bojājumu.

Lielu daļu šo negatīvo īpašību izdevās novērst ar mīksto kontaktlēcu ienākšanu tirgū, un varētu domāt, ka cietās kontaktlēcas paliks vēsturē. Tomēr tā nenotika, jo uzlabojot materiālu, tika izveidotas cietās gāzu caurlaidīgās kontaktlēcas, un tādas tās pastāv līdztekus mīkstajām kontaktlēcām arī šodien. Kā jau vari nojaust, materiāla īpašības uzlaboja tikai skābekļa apgādi acij, bet pārējie trūkumi joprojām nav novērsti.

Kāpēc tad tās vispār izmanto?

Augsta optiskā kvalitāte. Tā kā cietā kontaktlēca tiek izgatavota katrai acij individuāli pēc radzenes topogrāfijas, tad optika ir ļoti, ļoti precīza un pat nomirkšķinot aci, attēls vienmēr ir ideāls.

Sarežģīta acs optika. Pie lieliem stiprumiem vai sarezģītas optikas (astigmātisms, keratokonuss) ne vienmēr ar brillēm var iegūt pietiekoši labu redzi, nemaz nerunājot par mīkstajām kontaktlēcām, kurām ir vēl zemāka precizitāte. Tās nefiksējas uz acs tik labi kā cietās kontaktlēcas un izkustas pie katras mirkšķināšanas.

Slimības vai operācijas. Pēc refraktīvās ķirurģijas, ja joprojām ir nepieciešama optiskā korekcija, labākais risinājums ir cietā kontaktlēca, kā arī pie glaukomas nedrīkst izmantot mīkstās kontaktlēcas, jo tās ir lielākas un nospiež acs iekšējā šķidruma atteces ceļus, tā paaugstinot acs spiedienu.

Kontaktlēcu tīrība. Atšķirībā no mīkstajām kontaktlēcām, cieto kontaktlēcu materiāls nepiesaista tauku un olbaltumvielu nosēdumus, kā rezultātā tos ir viegli notīrīt, nebaidoties sabojāt lēcas materiālu.

Cena. Lai arī cietās kontaktlēcas ir dārgākas, vienu lēcu pāri var izmantot līdz pat 24 mēnešiem. Tas nozīmē, ka ilgtermiņā cietās gāzu caurlaidīgās kontaktlēcas finansiāli ir izdevīgākas.

 

 

Uzskaitot cieto kontaktlēcu labās īpašības, varētu domāt, ka tās ir labākas, un mīkstās kontaktlēcas vispār nevajadzētu lietot. Bet tā nav. Katram gadījumam ir savs risinājums. To varētu salīdzināt ar apavu iegādi. Cilvēkiem ar standarta pēdas izmēriem ir iespēja iegādāties dažādu stilu un kvalitātes apavus, bet pēc individuāliem parametriem veidotus apavus izvēlas cilvēki ar īpašas formas vai neregulāra izmēra pēdām, kā arī specifisku profesiju pārstāvji, kuriem ikdienā iegādājami apavi nederētu. Tādēļ cietās kontaktlēcs Tev piedāvās optometrists veicot redzes pārbaudi. Cietās kontaktlēcas tiek izgatavotas pēc individuāla pasūtījuma.

Mīkstās kontaktlēcas ir daudz ērtākas un daudz pieejamākas, viegli kopjamas un ļoti labi pieguļ acij, tāpēc gadījumos, kad nav nekādu sarežģījumu, tās ir pirmā un labākā izvēle, taču patīkami apzināties, ka reizēs, kad ar tām nepietiek, problēmu var risināt arī ar cietajām gāzu caurlaidīgajām kontaktlēcām.

 

Ieva Rikena

Optometriste